Uw winkelwagen is leeg.

Checklist bij het kopen van een veranda

Klinkt langer ‘buiten’ kunnen blijven zitten en genieten van de (eerste) zonnestralen binnenshuis erg goed voor u? Een veranda is dan de ideale plek en een verrijking voor uw huis en tuin. Echter is de aankoop van een veranda niet niks! Veranda’s zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. Bovendien zijn er allerlei designs, typen, kleuren en materialen. Waar moet er allemaal op gelet worden? Vandaar deze blog om u te informeren en u te voorzien van enkele nuttige tips voor het kopen van een veranda.

Tip 1 – Voorstudie

De eerste stap is het verdiepen in een veranda. Hier hoort rustig nadenken bij in plaats van de veranda in een bevlieging aan te schaffen. Alle aspecten dienen stap voor stap te worden nagegaan.

Tip 2 – Bouwvergunning 

Wanneer u zich gaat verdiepen in een veranda, is het goed om onderzoek te doen naar een bouwvergunning. Controleer of u een bouwvergunning nodig heeft voor uw gewenste veranda, aangezien de eventuele boetes erg hoog kunnen oplopen.

Tip 3 – Functie

Het is van belang om vooraf de functie van uw veranda te bepalen. Een veranda kan voor verscheidene doeleinden worden gebruikt. Ga dan ook bij uzelf na wat het doel is van uw veranda naar wens. Waar wilt u de veranda voor gebruiken? Wilt u slechts een overkapping of juist een overkapping met wanden zodat u uit de windtrek zit. Bepaal in welk jaargetijde u gebruik wilt maken van de veranda. Indien u het hele jaar door uw veranda wilt kunnen gebruiken, kunt u het beste kiezen voor een woonveranda. Wilt u dan een veranda om te ontspannen en te rusten, om aangenaam buiten te kunnen dineren of als opberg en beschermplek voor uw spullen? Uiteraard kan er van een veranda ook een werkplek worden gemaakt. Het is belangrijk om al uw ideeën te bespreken voor een passende constructie. Overleg dan ook met de verkoper over geschikte opties voor uw veranda en mogelijkheden op het gebied van grootte. Verschillende simulaties kunnen worden aangevraagd voor meer inzicht in de veranda naar wens!

Tip 4 – Locatie

Indien het doel van de veranda helder is, is de volgende stap de plek van de veranda realiseren. Goed nadenken over de locatie en richting van uw veranda is zeer belangrijk! Het kan namelijk bepalend zijn voor de sfeer en genietmomenten. In enkele gevallen staat de locatie al onmiddellijk vast zoals bij een rijtjeshuis. In andere gevallen is gerichte informatie over de plaats van de veranda van belang. Elke locatie heeft weer bepaalde voordelen en nadelen, namelijk:

Noorden

Bij een veranda in de richting van het noorden is er vrijwel geen zon of eventuele reflectie. De inbouw van een verwarming zal daarom een vereiste zijn.

Oosten

Een veranda gericht op het oosten kan voornamelijk in de ochtend erg prettig zijn. Echter is verwarming wel een aanrader, aangezien het vanaf de middag kan afkoelen.

Zuiden

Een veranda gericht naar het zuiden toe, zorgt voor optimale benutting van de zon, zowel in de zomer- als winterperiode. Echter kan het zorgen voor het oplopen tot erg hoge temperaturen, oftewel oververhitting, in de zomertijd. Zonwering en/of ventilatie zijn geschikte oplossingen.

Westen

Een veranda in de richting naar het westen zal zorgen voor zonnestralen laat in de middag tot zonsondergang. Er dient wel afgewogen te worden of er eventuele zonwering en/of ventilatie wordt aangeschaft.

Kies dus voor de locatie die u het beste schikt, gezien de bijbehorende voor- en nadelen.

Tip 5 – Soorten veranda’s

Er zijn verscheidene typen veranda’s. Er kan gekozen worden voor een standaard of op maat gemaakte veranda. Indien er wordt gekozen voor een standaard veranda is de tijd van een project doorgaans korter. Echter zal de prijs niet altijd lager uitvallen. De kosten hangen voornamelijk af van het formaat, zwaarte van de fundering en aanvullende opties. Een veranda kan ook in verscheidene stijlen worden gebouwd. Dit wordt gedaan middels het gebruik van een variatie aan kleuren, materialen, versieringen en verbindingen in een bepaalde stijl. Enkele voorbeelden van stijlen zijn namelijk: modern, landelijk en klassiek.

Tip 6 – Materialen

Naast het scala aan soorten veranda’s, zijn de materialen ook een belangrijk punt. Kies voor een veranda passend bij het interieur van uw huis. Een geleidelijke overloop is natuurlijk een stijlvol beeld. Er zijn verschillende opties voor materialen waaruit een veranda bestaat. Een houten veranda kan een natuurlijk uiterlijk realiseren, maar vergt onderhoud. Aluminium is een geschikte keuze voor een sterke, moderne veranda zonder veel onderhoud. Echter behoort dit wel tot een van de duurste veranda’s. Ook kan de keuze worden gemaakt voor een veranda bestaande uit kunststof of glas. Naast deze benoemde materialen, speelt ook de afwerking een belangrijke rol. Voor de afwerking van de vloer zal er voornamelijk gekeken moeten worden naar de functie en het gebruik van de veranda. Er zijn tal van mogelijkheden voor de veranda vloer, net als voor de dakbedekking. Er is genoeg materiaalkeuze voor een veranda!

Tip 7 – Tekening

Een tekening maken of laten maken is een goede indicator om inzicht te geven in het totaal plaatje. Zo kan er worden gecontroleerd of de veranda strookt met het beeld dat u voor ogen heeft. Zo zorgt u dat u het voor zich ziet!

Tip 8 – Kosten

Er dient ook rekening te worden gehouden met de kosten van de veranda. Zorg ervoor dat u hier overzicht op heeft en onderzoek doet naar de kosten van de veranda. Er kan gekozen worden om de veranda zelf te monteren of gebruik te maken van diensten voor de montage. De kosten vallen doorgaans lager uit als u ervoor kiest om de veranda zelf te monteren. Echter zal dit wel een zorgen voor een langere bouwperiode.

Tip 9 - Wensen en duidelijke afspraken

Indien u kiest voor een veranda door bouwers te laten monteren, dienen er duidelijke afspraken te worden gemaakt tussen beide partijen. Deze afspraken behoren schriftelijk worden vastgelegd, zodat het voor de partijen helder is. Voorbeelden van dergelijke afspraken zijn aanvraag van de vergunning, het voorwerk in de tuin, plaatsing, montering en afwerking van de veranda. Bovendien is het van belang dat er optimaal rekening wordt gehouden met uw aangegeven wensen.

Tip 10 – Keuze voor goedkoopste veranda

De goedkoopste veranda garandeert volledig rekening te houden met uw specifieke wensen! Met ons ruime aanbod zult u zeker een veranda vinden die bij u past. U bent dan ook van harte welkom om onze showroom te bezichtigen. Bovendien staan wij voor u klaar met gerichte advisering passend bij uw tuin. De goedkoopste veranda helpt u graag door het proces voor de aanschaf van een veranda! Door onze goede prijskwaliteitverhouding kunt u jarenlang genieten van uw uitstekend product.